Selen w organizmie człowieka występuje w śladowych ilościach. Największe jego ilości znajdują się w tarczycy, mięśniach, wątrobie, przysadce mózgowej i nerkach. Czy wiesz, że selen odpowiada za prawidłowy przebieg wielu procesów fizjologicznych i biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka?
Selen występuje głównie w postaci selenometioniny i selenocysteiny.
Zapotrzebowanie na selen dla kobiet to 45mcg/dobę, natomiast dla mężczyzn jest ono nieco większe i szacuje się je na poziomie 55 mcg/dobę.
Zawartość selenu w żywności jest zróżnicowana.
Warto wiedzieć, że selen występuje w organizmach w połączeniu z białkiem, dlatego właśnie jego największe ilości znajdziemy wszędzie tam gdzie i białko, a więc w produktach odzwierzęcych.
Do najcenniejszych źródeł tego składnika zaliczyć można:
- Tuńczyka (100g to dzienne zapotrzebowanie na selen)
- Łososia
- Jajo kurze
- Mięso wieprzowe
- Wątróbkę
- Owoce morza
Selen znajdziemy również w produktach pochodzenia roślinnego. Jednak warto wiedzieć, że jego zawartość zależy od zawartości w glebie, na której uprawiana jest dana żywność. Niestety Polska należy do krajów, w których nie odnotowuje się w glebie dużych zawartości tego pierwiastka.
Spośród produktów roślinnych na szczególną uwagę jako dobre źródło selenu zasługują orzechy brazylijskie. Już jeden orzech jest w stanie dostarczyć nam ponad 100 mcg Selenu. Ale uwaga w Polsce mamy dostępne orzechy, które pochodzą z Boliwii, a w nich już nie znajdziemy dużych ilości selenu (1 orzech z Boliwii to tylko ok. 8 mcg selenu). Więc musieli byśmy ich zjeść co najmniej 10, a to zawsze dodatkowe kalorie.
Do innych źródłem selenu w świecie roślin możemy zaliczyć:
- Soczewicę
- Fasolę
- Grzyby
- Czosnek
- Nasiona słonecznika
- Ryż
- Kasze gryczaną
- Kakao
Do czynników ułatwiających przyswajanie selenu zalicza się obecność w pożywieniu białka oraz witamin A,C i E.
O roli selenu w chorobach tarczycy oraz zapotrzebowaniu dowiecie się Państwo również z naszego filmu – https://tiny.pl/twjt1
mgr Paulina Gryz-Ryczywolska